Almayer Art & Heritage Hotel, Zadar

Kolekcija Majde Ćoza

Uspomena za ponijeti doma

Kao u Kavafisovoj pjesmi Itaka, prije povratka u rodni Zadar, dizajnerica Majda Ćoza napravila je puni životni i kreativni krug. Od dvadesetpetogodišnjeg života u New Yorku - gradu koji nikada ne spava, preko osmogodišnje epizode u vibrantnom Hong Kongu, sve natrag do njenog Zadra.

Fotograf: Jure Mišković / Hanza Media

Prije godinu i pol, kada se zajedno sa suprugom Antoniom Kapetanovićem vratila u Zadar, odlučila je pokrenuti nešto novo, ponuditi nešto drugačije, a svoje iskustvo stečeno u bijelom svijetu, pretočiti u kreativni dućan dizajnerske odjeće, nakita i predmeta za dom pod brendom  „Objects“.

Majda Ćoza sa suprugom Antoniom Kapetanovićem
Fotograf: Jure Mišković / Hanza Media

Kada je sa samo 17 godina kretala za New York University (NYU) na studij umjetnosti i modnog dizajna, Majda vjerojatno nije ni sanjala u kakvom će se kreativnom društvu obresti za vrijeme svog boravka u „Velikoj jabuci“. Zapažena već na prijemnom ispitu od istaknutih njujorških mecena talentiranih mladih artista i umjetničkih institucija, Majda je započela svoj višedesetljetno djelovanje u samom vrhu američke modne industrije.

Fotograf: Jure Mišković / Hanza Media

Odmah po okončanju studija, zaposlila se u Pierre Cardinu, gdje je za ovaj prestižni francuski brend kao kreatorica radila šest godina. Sljedećih dvadesetak godina karijeru je nastavila kao kreator i kreativni direktor tvrtke ISPY za modne ikone kao što su Calvin Klein, Donna Karan i Ralph Lauren.

Fotograf: Vjekoslav Bobić / Almayer Art & Heritage Hotel

Nakon toga put ju je odveo u Hong Kong gdje je gotovo osam godina radila kao kreativni direktor velike modne kompanije, svake godine kreiravši na tisuće modela za američke brendove i modne kuće poput Macy's, Sax Fifth Avenue, NY&Co, Target, Gap, Chicos, JCPenney, Club Monaco, Jo Fresh i brojne druge.

Fotograf: Jure Mišković / Hanza Media  

Život u neformalnoj prijestolnici svijeta u vrijeme zlatne ere diskoteka, kluba Studija 54 i njujorške nezavisne scene, samozatajnoj je Majdi pružio priliku upoznati i družiti se sa širokim krugom protagonista te scene - od Andy Warhola, Davida Bowieja, Iman i Debbie Harry, do slikara Basquiata i ostalih zvijezda njujorškog noćnog života.

Fotografija iz privatnog albuma

Majdine kreacije sažimaju upravo sintezu neumorne i strastvene želje za dizajniranjem, te golemog životnog iskustva. Sve u njenom butiku izradile su ručno vrijedne zadarske krojačice, gotovo isključivo od domaćih i prirodnih materijala, sve prema Majdinom dizajnu.

Fotograf: Vjekoslav Bobić / Almayer Art & Heritage Hotel

Osim dizajnerske odjeće, u butiku „Objects - Concept Store“  možete pronaći i ručno izrađeni originalni nakit načinjen od materijala i predmeta koje je dizajnerica skupljala kroz proteklih 25 godina. Kao izraz Majdine strasti za uređenjem interijera, ponuda uključuje i različite predmete za dom, poput autorski dizajniranih ukrasnih jastuka.

Fotograf: Jure Mišković / Hanza Media

Puno toga povezuje dizajnericu Majdu Ćoza i Almayer Art & Heritage Hotel, od vremenske koincidencije povratka i otvaranja hotela i butika, sudbinske pripadnosti vizurama zajedničkog kvarta Kampo Kaštela, pa do strasti i civilizacijskog momenta koji nas pokreću.

Fotograf: Vjekoslav Bobić / Almayer Art & Heritage Hotel

Izbor iz asortimana dizajnerice Majde Ćoza možete pogledati i kupiti u Almayer suvenirnici, a još više u boutique dućanu „Objects - Concept Store“ na adresi Ulica Zore dalmatinske 2, u staroj gradskoj jezgri.

Fotograf: Vjekoslav Bobić / Almayer Art & Heritage Hotel

Izvori: