Almayer Art & Heritage Hotel, Zadar

Odredište za pustolove

Uzbudljive aktivnosti za bijeg od svakodnevnog stresa i užurbanosti

Za one  koji traže navalu adrenalina, pronašli smo sadržaje i mjesta gdje će se osjećati “kod kuće”

Osim prilike za upoznavanje tisućljetnog grada i uživanje, Zadar i njegova okolica nude brojne mogućnosti i za ispitivanje vaših vlastitih granica. Od impozantnih vrhova Velebita, preko raskošne obale i otoka, do divljih rijeka i skrivenih mjesta, ovo područje obiluje zadivljujućom ljepotom i brojnim mogućnostima za aktivan odmor.

Zadar i njegova okolica nude brojne mogućnosti i za ispitivanje vaših vlastitih granica (video: TZ Zadarske županije)

Bilo da se odvažite uspesti se do Anića kuka, s vjetrom u kosi istraživati bespuća zaleđa, sjuriti se niz Zrmanju, zaroniti u modro plavetnilo zadarskog arhipelaga, odveslati kroz povijest ili jednostavno, upregnuti moždane vijuge i “pobjeći”, s vašeg ćete odmora u Zadru ponijeti nezaboravno avanturu i iskustvo ispunjeno adrenalinom.

Pogled prema gore

Penjači kažu kako je strast prema penjanju u sferi iracionalnog. No adrenalin koji ono donosi, ne može se tako lako zamjeniti ni jednom drugom aktivnosti. Za ovisnike o ovoj vrsti adrenalina tu je najznačajniji hrvatski penjački centar koji se nalazi tek nešto manje od 50 kilometara od Zadra prema sjeveru. Nacionalni park Paklenica obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, i njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita

Penjanje u Nacionalnom parku Paklenica (video: NP Paklenica

Pakleničko penjalište uređeno je u karbonatnim stijenama sa šeststotinjak opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina, pa tako svaki ljubitelj penjanja može pronaći nešto za sebe. Najveći broj kratkih sportskih smjerova nalazi se u Klancima - najužem dijelu kanjona Velike Paklenice

Paklenica climbing areaPenjanje na Anića kuk (foto: Vedran Metelko/TZ Zadarske županije)

Najpoznatija stijena za penjanje u Paklenici je Anića kuk, u kojemu se nalaze i do 350 m dugi smjerovi različitog karaktera, od neopremljenih, preko tehničkih, do dugih sportskih smjerova. Penjačima su privlačne i stijene Debelog kuka, Velikog Ćuka, Kuka od Skradeline i Kukova ispod Vlake

Mediteranski safari

Savršena adrenalinska zabava za ljubitelje otvorenih i terenskih vozila upravo je buggy safari. Off-road vožnja kroz prašinu, blato, vodu, šumu ili makadam uz obilazak zadarske okolice, upoznavanje zanimljivih povijesnih lokaliteta i pogled na Zadar i zadarski arhipelag, pružiti će vam doživljaj kojem ćete se željeti iznova vraćati.

Buggy Safari Zadar SeaZabava, zabava i samo zabava! (foto: Buggy Zadar) 

Buggy Zadar nudi vam tako organizirane ture u trajanju od nekoliko sati pa i cijeli dan, razgled otoka Ugljana i Pašmana, ali i neizostavnu dalmatinsku gozbu u jednoj od konoba gdje će ljubazni domaćini za vas servirati svježe domaće delicije. Za alternativni način posjeta Ninu, Viru ili Biogradu na Moru, ovdje možete i iznajmiti buggy za samostalnu vožnju, te tako sami odabrati tempo, ritam i mjesta gdje se želite zadržati dulje. 

Buggy Safari Zadar ForestBrzi i žestoki (foto: Buggy Zadar)

Za vožnju ovih vozila s 700ccm 4T dvocilindričnim motorom i dovoljno snage za savladavanje teških terena i prepreka, nije vam potrebno prethodno iskustvo jer su jednostavna za upravljanje. Ponesite sunčane naočale i udobnu odjeću, i spremni ste za zabavu!

Buggy Safari Zadar TrailSkupljajte iskustva, a ne stvari! (photo: Buggy Zadar)

Spektakularna vodena avantura

Krška rijeka Zrmanja sa prozirno čistom vodom, raznolikom florom i faunom, sedrenim barijerama i do 11 metara visokim vodopadima, tvori jedan od najljepših kanjona u Europi. Ovo idealano mjesto za nezaboravnu avanturu, nudi vam mogućnost raftinga, a svu potrebnu opremu i logistiku osigurati će vam Raftrek Travel.

Avantura čeka! (video: Raftrek ) 

Njihov izlet tako započinje u Kaštel Žegarskom, udaljenom tek sat vremena vožnje od Zadra. Uz pomoć licenciranih vodiča brzo ćete savladati tehnike veslanja u raft čamcu i već u sljedećem trenutku, lakim se brzacima spuštati niz kanjon. Pod slapovima rijeke Krupe možete i zaplivati, odmoriti uz piknik ručak, pa nastaviti dalje sve do Muškovaca gdje ovaj izlet završava.

Raftrek Zrmanja River AdventuresOvo biste mogli biti vi! (foto: Raftrek ) 

Ponijeti ćete kupaći kostim i obuću za vodu, a svu dodatnu potrebnu opremu osigurati će vam vaši domaćini. Naravno da ne možete bez fotoaparata koji će biti na sigurnom u vodootpornom spremniku. 

U potrazi za morskim blagom

Ima li ljepšeg i uzbudljivijeg doživljaja od zarona u nepregledno plavetnilo mora? Za one koji traže neponovljivo iskustvo ronjenja u Hrvatskoj, pronašli smo najbolji izbor. Scuba Adriatic, s bazom u Zatonu nedaleko grada Zadra, otkriti će vam mnoštvo prekrasnih ronilačkih mjesta i pogled u jedan od najljepših podvodnih svjetova.

Ronjenje na olupinu broda Ledinik, potopljenom kod otoka Sestrunja u zadarskom arhipelagu (video: Tomáš Čiernik)

Bogatstvo podvodnog života Rivanjskog kanala gdje se iz dna prekrivenog bijelim pijeskom izdižu velike gromade na kojima buja morski svijet, ali i olupine koje su na dnu zadarskog arhipelaga ostale iz nekih prošlih vremena, privlačna su kulisa za svakog ljubitelja podmorja koja poziva na istraživanje. 
U samom Zatonu, ili na jednom od obližnjih otoka, Scuba Adriatic ronilački centar organizira školu ronjenja za početnike s maskama i disalicom na 20 metara od obale, izlet gliserom s probnim ronjenjem za one koji nikada nisu ronili, ronilačke izlete za ronioce sa certifikatom, te snorkel izlete za cijele obitelji - uvijek s licenciranim vodičem. 

Pogon na vesla

Za doživljaj Zadra iz nekog novog kuta, onako kako su ga vidjeli brojni avanturisti, pomorci i osvajači, predlažemo izlet kajakom. Kayak&Bike Tours Zadar provesti će vas  s plaže Puntamika uzduž obale, Morskih orgulja i Pozdrava suncu. Veslate dalje na putu do luke Foša preko gradske Rive s pogledom na rimski forum i jedinstvenu crkvu sv. Donata, a prizor grada s mora zasigurno će vas ostaviti bez daha.

video: Kayak&Bike Tours Zadar

Odabrati možete turu ujutro ili  onu pred sam zalazak sunca. Tempo izleta i veslanja prilagođen je vašim mogućnostima pa je to izvrsna zabava kako za ljubitelje sporta, tako i za amatere.

Uzmi zlato i biježi!

Escape room avanturistička je igra osmišljena tako da igrači koji su  zatvoreni (ali ne i zaključani!) u sobu, uz uporabu dostupnih predmeta, timskog znanja i vještina moraju otkriti tragove, riješiti zagonetke i pobjeći ili izvršiti misiju unutar zadanog vremena. 

Možeš li pobjeći!? (video: Escape Room Zadar)

ClueGo Escape Room Zadar nudi vam tako igru autentičnog dizajna i vjerne scenografije nazvanu “Anno 1202”. Igra se odvija u 1202. godini kada na vrata Zadra dolaze Križari koji prijete pljačkom i pustošenjem cijelog grada. Kako bi vas poštedjeli, križari traže da ih se plati u čistom zlatu. S obzirom da vam škrti trgovac Dišislav, jedina osoba u gradu koja ima dovoljno zlata kojim bi se podmitili križari, odbija pomoći, ne preostaje vam ništa drugo nego zlato ukrasti. Vaša hrabrost, spretnost i snalažljivost, te poneki savjet “Game Mastera” biti će vam dovoljni da spasite Zadar.

Ova zabavna, uzbudljiva i edukativna igra namijenjena je za dva do pet igrača, sa zagonetkama za čije vam rješavanje nisu potrebni predznanje niti bilo kakve posebne vještine.

Neka Almayer Art & Heritage hotel bude vaša zadarska baza iz koje ćete se otisnuti na otkrivanje adrenalinske zabave i novih doživljaja koji Zadar nudi. Mi ćemo vas u istraživanje otpraviti okrepljujućim doručkom i riječima potpore, a sa vaše avanture dočekati čašom vina.