Almayer Art & Heritage Hotel, Zadar

PROLJEĆE U ZADRU

Proljeće je kad priroda kaže-Idemo!

Čudesni Zadar moderan je grad bogate povijesti. Gdje god pogledate ostaci su Ilira, Rimljana, Bizantinaca, Mlečana, Napoleona, Habsburgovaca i svih onih koji su ga, u zadnjih 3000 godina hrabrog postojanja grada, pokušali prisvojiti. S brojnim događanjima, stvarima koje valja vidjeti i doživljajima koje morate iskusiti, proljeće je svakako idealno za posjetiti Zadar - vrijeme je toplo i dani su dovoljno dugi pa neumorno možete istraživati i uživati u vidicima i skrivenim kutcima prije glavne sezone i najezde turista.


Fotografija: Grad Zadar


Savršeni proljetni bijeg

Savršeno smješten u neposrednoj blizini čak četiri nacionalna parka - Plitvička jezera, kanjon Paklenice, Kornatskog otočja i rijeke Krke, kao i tri parka prirode - uvale Telašćica, moćnog Velebita i prostranog Vranskog jezera, grad Zadar je definitivno zaslužio da ga posjetite. Jer Zadar zapravo ima najbolje od svega - kristalno plavo more sa zadarskim otocima posutim duž cijele obale, prekrasnim uvalama s kojih se pružaja pogled na veličanstvenu planinu, oštre kanjone, brze rijeke i jezera s bajkovitim slapovima. Ipak budite oprezni jer mogli bi se u njega zaljubiti - baš kao što sam i ja!

Moj prvi pogled na stari grad Zadar bio je sa 152 metra dugog pješačkog mosta koji ga povezuje s modernim dijelom grada. Točno ispred mene otvorio se glavni ulaz u stari grad. Prostor unutar gradskih zidina uglavnom je pješački, prepun je kafića, slastičarnica, restorana, zlatarnica, maštovitih butika i suvenirnica. A povijest izviruje baš iz svakog ugla!

Postoje brojne stvari koje treba vidjeti u Zadru, uključujući jedinstvene tragova rimske, bizantske i venecijanske arhitekture poput “Kapetanove kule”, bunara na Trgu pet bunara, stupova rimskog foruma koji datira 1 stoljeća prije Krista, ali i impresivne zidove i gradska vrata koja vode u nekada najveću gradsku tvrđavu Mletačke Republike.


Fotografija: Stari grad Zadar - episkopski kompleks i rimski Forum


Niste bili u Zadru ako ne prošetate Kalelargom - glavnom ulicom pa prema ostacima trga koji potječe iz vremena rimske Iadere, s episkopskim kompleksom i rimskim forumom. Crkva sv. Donata i nadbiskupska palača, kao i izložba crkvene umjetnosti - “Zlato i srebro Zadra” uvršteni su u glavnih 10 stvari koje treba vidjeti u Zadru. Preko ceste doći ćete na rivu i ovdje naići na druge dvije turističke atrakcije - “Pozdrav Suncu” i “Morske orgulje”.

Trči, Forrest, trči!

Zadar nudi priliku za aktivnosti na otvorenom tijekom cijelog proljeća (ali i tijekom cijele godine!). Jedinstveni spektakl koji se već šestu godinu zaredom održava u centru grada Zadra, pod nazivom "Zadar Night Run", održat će se 18. travnja 2020. s početkom u 21 sat, te je jedna od najatraktivnijih cestovnih utrka u regiji. "Osjetite pozitivnu energiju koju ima samo Zadar Night Run." Dođite i udahnite grad!

Nismo još gotovi s trčanjem! Jer, ako volite trčati, imam još jedan idealan razlog da posjetite Zadar, uživate u pogledu na zadarski arhipelag i u isto vrijeme činite dobro. Po sedmi put, u Zadar se vraća “Wings for Life World Run” - utrka u sklopu koje se prikupljaju sredstva za neprofitnu zakladu “Wings for Life”. U nedjelju, 3. svibnja 2020. Sa zadarskog će poluotoka, uzduž hrvatske obale prema gradu Šibeniku, u trk krenuti više od 9.000 trkača.

“Ciljna linija ne postoji, na stazi ste samo ti i presretačko vozilo, a bez obzira na to sudjeluješ li startninom, putem aplikacije ili donacijom - stopostotni iznos tvoje uplate bit će usmjeren zakladi Wings for Life koja financira istraživanja ozljeda leđne moždine.”


Fotografija: Zadar ima mnogo jedinstvenih biciklističkih staza


Sredina svibnja vrijeme je za “Zadar Outdoor Festival”! Poznata je činjenica da zadarsko područje predstavlja jedno od najatraktivnijih mjesta na mediteranskoj obali. Zadarska regija izdvaja se izvanrednom geografskom raznolikošću što je čini mjestom za sve vrste aktivnosti na otvorenom 24/7/365. Kroz dva dana, 10. i 11. svibnja 2020. more, kopno i uzvisine zadarske regije pretvorit će se u prirodne staze za natjecatelje iz svih krajeva svijeta.

Zadarski će kanal biti poprište jedriličarske regate, plivačkog maratona i kajakaške utrke. Na kopnu će se nalaziti staze za trčanje, planinarenje i biciklizam. No bez obzira odlučite li odjuriti u sumrak, izgubiti se tijekom planinarenja bezgraničnim uzvisinama Velebita ili voziti biciklom duž obale, avantura i pozitivnih vibracija neće nedostajati.

Iluzije i izleti u zadarsku okolicu

Muzej iluzije jedna je od Tripadvizovih preporuka što obavezno vidjeti u Zadru. A ako putujete s djecom, ovo će ih mjesto impresionirati. Uđite u fascinantni svijet iluzija koje će vam poljuljati povjerenje u osjetila, ali vas pritom oduševiti; svijet koji će vas potpuno zbuniti, ali vas i štošta naučiti.  Muzej između ostalog uključuje Vortex tunel, optičke iluzije, hologram, antigravitacijsku, beskonačnu i obrnutu sobu. Pun novih iskustava, ovdje je zabava s prijateljima i obitelji zagarantirana.


Fotografija: Samo 15 km od Zadra - Muzej soli u Ninu


Jedan od mojih omiljenih izleta van grada Zadra je posjet malom gradu Ninu i Muzeju soli. Obilazak ovog neobičnog muzeja uključuje šetnju bazenima soli gdje iz prve ruke naučite sve o kristalizaciji soli i ručnoj berbi. U Ninu sol ne proizvodi stroj, niti ju čovjek skuplja. Sol je ovdje prirodna i ekološka, a proizvodi ju sunce, more i vjetar.

A što kažete na piće s daškom povijesti?

Zadar ima živopisan noćni život, s mnoštvom koncerata i događanja tijekom cijele godine. Ali svi vaši ljubitelji vina trebali bi biti ovdje krajem ožujka na četvrtom “Zadar Wine Festival” koji će se održati u petak 27. i subotu 28. ožujka 2020. u zadarskom Arsenalu - jedinstvenom spomeniku nulte kategorije izgrađenom u 16. Stoljeću. “Područje grada Zadra, zadarsko zaleđe i otoci formirali su značajno tržište za plasiranje najboljih vina Hrvatske i svijeta, a “Zadar Wine Festival” vam pruža izvrsnu mogućnost za predstavljanje vina i ostvarivanje novih poznanstava.”


Foto: najpoznatiji zadarski liker - Maraschino


A za one od vas koji, poput mene, žele jednostavno udisati Mediteran i uživati u mirnoj večeri bez buke, preporučujem Maraschino. Pripreman prema tradicionalnoj recepturi staroj više od pet stoljeća, ovaj jedinstveni liker prepoznatljiv je po karakterističnom slatkom okusu i aromatičnom mirisu. Proizvodi se destilacijom maceriranog zrelog voća i lišća dalmatinske višnje Maraske. Maraschino, nositelja oznake “Izvorno hrvatsko”, najbolje je poslužiti dobro ohlađenog uz dodatak kandirane višnje i dobrog društva - po mogućnosti na terasi Almayera u Corte Vino & More bistrou.

Zanimljiva činjenica!

Krajem 19. stoljeća zadarska je luka često sidrila engleske brodove koji su velike količine likera Maraschino prevozili na dvor kraljice Viktorije. Godine 1887. kralj George V osobno je posjetio zadarsku tvornicu. Svjetski poznate ličnosti, poput Honore de Balzaca, Napoleona, Hitchcocka, Baudelairea, Casanove i drugih, uživale su u njegovoj specifičnoj i posebnoj aromi. Navodi se i da je velika količina kutija sa zadarskim Maraschinom pronađena unutar nesretnog Titanika.

Ovo smo mi

U srcu svih događanja i u neposrednoj blizini centra grada, nalazi se Almayer Art & Heritage Hotel. Nakon dugog dana istraživanja grada i regije ili jednostavno uživanja u svemu što Zadar može ponuditi, mi smo logičan izbor! Naše iskusno i veselo osoblje zasigurno će vam dati najbolji savjet gdje krenuti (ili uopće ne ići), kuda trčati (ili prema kome), poslužiti vam najbolji doručak i uputiti vas na put prema novoj avanturi.

Izvori:

 • http://www.zadar.hr/
 • https://zadaroutdoor.com/
 • https://www.wingsforlifeworldrun.com/hr/en/zadar/
 • https://www.tripadvisor.com/Attractions-g295374-Activities-c47-t163-Zadar_Zadar_County_Dalmatia.html
 • https://zadar.muzejiluzija.com/en/about/
 • http://www.solananin.hr/en/home/
 • https://maraska.hr/en/

Fotografije:

 • https://erasmusu.com/en/erasmus-zadar/erasmus-blog/day-7-visiting-zadar-the-town-with-the-most-beautiful-sunset-in-the-world-388943
 • https://www.croatiaweek.com/lonely-planet-names-zadar-in-its-top-10-city-destinations-for-2019/
 • https://www.croatiaweek.com/zadar-outdoor-festival-2018/
 • https://www.antenazadar.hr/clanak/2012/10/internetski-marketing-zasluzan-za-bolju-sezonu-u-ninu/
 • http://www.kuhaona.com/en/2014/12/maraschino-produced-autochthonous-cherries/