Almayer Art & Heritage Hotel, Zadar

Samostan sv. Nikole

Od hospicija do kulturnog centra

U srcu grada krije se priča o drevnoj gostoljubivosti Zadrana 

Burna povijest razaranja i stvaranja ostavila je na Zadru ožiljke, ali i brojne zapise vremena koji danas čine vrijednu spomeničku baštinu grada. Sa preko 70 crkava i spomenika kulture samo na gradskom poluotoku, odnosno preko šest stotina u Zadarskoj užoj i široj okolici, ovaj je grad živući suvenir prošlih vremena.

Antique map of Zadar in 1571Stara mapa Zadra iz 1571. (foto: Stare razglednice i fotografije Zadra/Facebook)

Priča o prostoru današenjeg Almayer Art & Heritage Hotela isprepletena je s poviješću grada Zadra i sudbinom samostana i crkve sv. Nikole. Za nju se pozdano zna, prema starim pergamenama i listinama, kako su je uz zapadne zidine kao zadužbinu 1042. godine dali izgraditi ban i carski protospatar (zapovjednik) Stjepan i žena mu Marija, zajedno sa stanom (cella) za manji broj monaha. Obilato opremivši crkvu namještajem, svetim posuđem i ruhom, predali su je svom duhovnom ocu Trasonu - opatu samostana sv. Krševana

Urođeno gostoprimstvo

U tu su se svojevrsnu podružnicu opatije sv. Krševana smjestile benediktinke sv. Dimitrija tražeći utočište poslije križarskog razaranja njihova samostana 1202. godine. Nakon što su, prema predaji, sv. Franu Asiškog na njegovom putu na Istok 1212. godine vjetrovi bacili na zadarske obale, on odsjeda u  samostanu benediktinki sv. Nikole, gdje je na čudesan način ozdravio jednu od opatica. Slijedom toga sestre benediktinke postaju klarise (sljedbenice Sv. Klare, sestre Sv. Franje Asiškog), te u samostanu, zajedno s opaticama samostana sv. Marije, vode ubožnicu za siromašne žene i hospicij sv. Bernardina.

Siege of Zadar 1202 VicentinoKrižari osvajaju Zadar 1202, slikar Andrea Vicentino (c. 1542 – 1617)

Hospicij je nudio smještaj stranim hodočasnicima, najviše onima koji su putovali u Svetu Zemlju, ali i onima koji su plovili preko Jadrana u Rim, Assisi i niz drugih apeninskih hodočasničkih svetišta. Gostoljubivost prema putnicima, posebice prema hodočasnicima, smatralo se iskazom kršćanske ljubavi i vjere. Zadar je tako bio preteča ili čak pokretač u osnivanju hospicija na istočnoj obali Jadrana.

The monastery complex on a cadastral mapSamostanski kompleks na katastarskom planu iz prve polovicee 19. stoljeća (izvor: Državni arhiv u Zadru)

Zadarski samostan sv. Nikole desakraliziran je 1798. godine kada austrijske vlasti ukidaju samostan. Samostanski kompleks i crkva prenamijenjeni su u vojarnu u kojoj je boravilo 400 vojnika i mnoge njihove obitelji, a kasnije i u vojnu bolnicu.

Monastery St Nicholas Military hospitalCrkva sv. Nikole iz vremena Vojne bolnice (foto: Stare razglednice i fotografije Zadra/Facebook)

Prostor između crkve i zvonika potpuno je zatrpan i niveliran, a unutrašnjost crkve, samostana, zvonika i prostora između njih, doživjeli su brojne preinake i nadogradnje. Zvoniku je tako srušen jedan kat i završna piramida, a u crkvi podignuti katovi i konstrukcije vojarne. 

Monastery St Nicholas Military hospitalCrkva sv. Nikole iz vremena Vojne bolnice (foto: Stare razglednice i fotografije Zadra/Facebook)

Novi početak

Osim austrijske vojske koja je na ovom mjestu provela preko jednog stoljeća, sklop je početkom 19. stoljeća na neko vrijeme koristila i francuska vojska. Dolaskom talijanske vlasti u Zadar, prostor je i dalje korišten kao vojarna i vojna bolnica koja, nakon pogibije talijanskog mornaričkog časnika Tomassa Gullija 1920. godine u Splitu, dobiva njegovo ime. Po završetku 2. svjetskog rata vojarnu nastavlja koristiti jugoslavenska vojska, ali ju nakon izgradnje i uređenja objekata izvan samog poluotoka uskoro napušta. 

St Nicholas inside ZadarAmazing St Nicholas' Church interior (photo: Zadar Tourist Board)

Tek 1988. godine provedeni su sanacijski zahvati koji su omogućili da se ostaci crkve sačuvaju od daljnjeg propadanja. Arheološkim istraživanjima koje je provodio Zavod za zaštitu spomenika kulture u suradnji s Arheološkim muzejom u Zadru pronađeni su brojni artefakti od željeznog, preko antičkog i srednjovjekovnog, do modernog doba.

St Nicholas Visualization Projekt obnove bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru (foto: TZ Grada Zadra)

Nakon što je nekoliko desetljeća samostanski sklop bio u potpunosti zapušten, u kolovozu 2020. godine Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru javnosti je predstavio projekt obnove čitavog kompleksa, koji osim obnove, za cilj ima i valorizaciju samog prostora. Tako će samostan sv. Nikole postati reprezentativni kompleks u kojem će se prezentirati aktivnosti i vrijedni nalazi, ali i gdje će se održavati međunarodne znanstvene konferencije. Grad Zadar dobiti će novi centar kulture i javni prostor za kulturna događanja i znanstvene skupove.

St Nicholas Visualization TopProjekt obnove bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru (foto: TZ Grada Zadra)

Zgrada u kojem danas živi Almayer Art & Heritage hotel izgrađena je 1863. godine kao aneks vojne bolnice i vojarne bivšeg samostana sv. Nikole. Hotel baštini povijesnu vrijednost ovog objekta te od samog početka njegove rekonstrukcije polažemo veliku pažnju očuvanju arhitektonskih i kulturnih osobitosti ove kuće.

Vaš drugi dom kad niste kod kuće tako svjedoči prošlim vremenima, a Almayer je postao hotel s pričom koju voli podjeliti sa svojim gostima i posjetiteljima.