Almayer Art & Heritage Hotel, Zadar

Zadar na dva kotača

Biciklističke avanture na dohvat ruke

Tretman dostojan kraljeva u srcu Dalmacije za sve biciklističke entuzijaste

Savršeno ugniježđen u neposrednoj blizini nekoliko parkova prirode i nacionalnih parkova, kanjona rijeke Zrmanje i tristotinjak otoka, Zadar nudi mnogo više od najljepšeg zalaska sunca na svijetu i više tisućljeća burne povijesti.

Zadar Bike MagicIstraživači na Pozdravu suncu (foto: Vedran Metelko/Zadar Bike Magic)

S 3 tisuće kilometara biciklističkih staza, od onih za entuzijastične bicikliste do ruta za rekreativce, Zadarska županija  je jedinstvena ciklo-turistička destinacija i idealno odredište za ljubitelje aktivnog turizma.

More, rijeka i planina

Zadar Bike Magic PagPaški krajolik nalik na Mjesečevu površinu (foto: Vedran Metelko/Zadar Bike Magic)

Mjesečev pejzaž otoka Paga i vožnja uz solanu i bazene soli, Crvene stijene na otoku Viru ili putevi koji vode kroz zadivljujuće pejzaže otoka Ugljana i Pašmana, poželjne su destinacije za sve bicikliste.

Zadar Bike Magic PašmanPredivne vizure Ugljana i Pašmana (foto: Vedran Metelko/Zadar Bike Magic)

Oni koji na dva kotača žele istraživati okolicu laganom vožnjom mogu tako otkrivati čari obalnih mjesta ili pronaći plažu baš za sebe. Cestovnim biciklistima biti će atraktivna glavna, ali slabo prometna cesta koja povezuje otoke s pogledima na more tijekom cijele vožnje. Za Mountain bike entuzijaste tu je neponovljiva mreža puteva i staza koja pruža zanimljiv “Cross Country” doživljaj uz neizostavno istraživanje unutrašnjosti otoka.

Zadar Bike Magic Vrana lakeVožnja mediteranskim krajolicima koji oduzimaju dah (foto: Vedran Metelko/Zadar Bike Magic)

Duboki morski zaljev Novigradskog i Karinskog mora zavodi mirisima i okusima Mediterana, vrhunskim vinima i maslinovim uljem a odvesti će vas ravno do goleti najduže hrvatske planine, Velebita, i kanjona rijeke Zrmanje.

Zadar Bike Magic Zrmanja CanyonKanjon rijeke Zrmanje (foto: Vedran Metelko/Zadar Bike Magic)

Netaknuta priroda koja je, zbog toga što podsjeća na prerije sjeverne Amerike poslužila kao kulisa  za snimanje nadaleko popularnog serijala Winnetou uz kojeg su odrasle brojne generacije, jednostavno poziva na istraživanje. Ovaj je kanjon zasigurno jedno od najatraktivnijih područja za brdski biciklizam, prošaran brojnim biciklističkim rutama.

Zadar Bike Magic VelebitEpske biciklističke staze preko Velebita (foto: Vedran Metelko/Zadar Bike Magic)

Putevi od centra Starigrada prema visoravni Veliko Rujno - srcu velebnog Velebita, lokalitetu kraških fenomena i speleoloških čuda smještenoj na 900 metara iznad mora, namijenjeni su Mountain bike i trekking biciklistima koji vole strmije i dugačke uspone koji nisu tehnički zahtjevni.

Majstorska cesta - jedna od najljepših cesti u Hrvatskoj (video: Outdoors Croatia)

Tu je još jedan čudnovati krški fenomen - stjenoviti greben Tulove grede. Atraktivna vožnja između vrhova i obronaka južnog Velebita na gotovo 1000 metara nadmorske visine bicikliste nagrađuje veličanstvenom panoramom Velebitskog kanala i otoka.

Zadar Bike Magic Tulove grede VelebitTulove grede na Velebitu (foto: Vedran Metelko/Zadar Bike Magic)

Kraljevski pejzaži

Zadar Bike Magic NinIstražite lijepe i nezahtjevne biciklističke rute magičnog Nina (photo: Vedran Metelko/Zadar Bike Magic)

Gradić Nin - najstariji hrvatski kraljevski grad gdje je stvorena hrvatska državnost, kao i njegova pitoma okolica, mjesto su za rekreativne bicikliste s nezahtjevnim terenom. Obližnja turistička središta, pješčane plaže i brojni sadržaji, biciklistima koji žele istražiti povijest pružiti će pravi kraljevski tretman.

Zadar Bike Magic Biograd

Opuštene rute koje kreću iz Biograda na moru kroz Ravne kotare, a prolaze kroz ekološke vinograde, voćnjake i povrtnjake (foto: Vedran Metelko/Zadar Bike Magic)

Idealno polazište za istraživanje dalmatinskog zaleđa je još jedan grad burne i bogate povijesti, te prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara - Biograd na Moru. Ova fizički nezahtjevna ruta namijenjena je rekreativcima i vodi vas do najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj - Vranskog jezera, jednog od rijetkih i gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica s 250 različitih vrsta ptica koje tamo obitavaju. Za vozače Mountain Bikea tu je staza koja će ih provesti sjevernom stranom Vranskog jezera uz lagani uspon na vidikovac Kamenjak s kojeg se pruža prekrasna panorama na jezero i otoke zadarskog arhipelaga.

Zadar Bike Magic VranaVožnja sjevernog stranom Vranskog jezera pruža prekrasnu panoramu na jezero i otoke (foto: Vedran Metelko/Zadar Bike Magic)

Bilo da svoje ljubimce na dva kotača donosite sa sobom, ili ih iznajmljujete na licu mjesta, Almayer Art & Heritage Hotel pružiti će vam logističku i savjetodavnu potporu. U to su se uvjerili i naši brojni gosti, poput bračnog para iz daleke Ruande koji su Hrvatsku odlučili istražiti upravo na svojim biciklima, a kod nas su odsjeli na putu od sjevera prema jugu. Almayer je i omiljeni hotel za smještaj grupa biciklista koje iz godine u godinu biraju turoperatori iz Sjedinjenih američkih država i sjeverne Europe. 

Almayer CyclingFoto: Larkin Crain i Susan Lister iz Ruande

U suradnji s našim partnerima Zzuum Zadar i E-Bike Zadar, kod nas ćete dobiti potpunu uslugu i otkriti sve čari Zadra i njegove okolice. Zadar Bike Magic, projekt Turističke zajednice Zadarske županije s lako dostupnim  GPS podacima i posebno izrađenim kartama, olakšati će vam izbor vaše adrenalinske avanture.

 
Spakirajte, dakle, svoje ruksake i neka avantura počne!